În vizită prin Maramureș


No apoi fiind Coptil, ulița cutreieram..Maaaaaamă,și ce mai fugeam pe coastă în jos, să îi ajung pe ai mei frați la râu să ne bălăcim un pic. Orice numai sa scap de fârcituri sau te mai miri ce muncă de prin curte. Da! Sunt crescută la țară o parte din copilărie, și mă mândresc cu asta. Pe-atunci voiam sa fug de Maramureș, acum nu știu cum să mai trec o dată măcar în acel basm de odinioară. Cum, nu ai fost încă? Eu zic să începi cu o mică vizită chiar acum. Stai să-ți spui.. Începe ni cam asa…
Tara Maramureșului nu încetează sa ne fascineze și sa ne cheme pe plaiurile ei străvechi. Dacă nu ai ajuns pana acum sa o cunoști, o poți include în planuriletale de vacanță. Nu vei regreta! Bisericile cu turle înalte, casele din lemn și muzica tradițională sunt doar câteva dintre atracții, lăsând la o parte peisajele de poveste. Cu siguranță vei dori să te întorci pe acest tărâm ori de câte ori vei avea ocazia.

BISERICILE DIN LEMN DE PE VALEA IZEI
Nu poți ajunge în Maramureș și să nu vezi câteva dintre celebrele biserici din lemn. Pe cele mai multe le găsești pe Valea Izei.

🔖 Biserica din lemn din satul Ieud este cea mai veche din Maramureș (1364) și à fost construită pe ruinele unui castel.
🔖 Biserica de lemn din Rozavlea este una din cele mai frumoase creații ale architecturii populare maramureșene.
🔖 Biserica de lemn din Surdești datează din 1721 și este cea mai înaltă construcție de lemn de stejar din lume.

CIMITIRUL VESEL DIN SĂPÂNȚA
Nu poți trece prin Maramureș fără să vizitezi Cimitirul Vesel din Săpânța,aflat la 18km de Sighetul Marmației. Muzeul în aer liber este unic în Europa, iar turiști din toată lumea străbat mii de km pentru a-l vedea. Cum bine știi deja, este faimos pentru crucile pe care sunt pictate scene din viața celui dus pe lumea cealaltă și pentru epitafele încruntate în ele. Crucile sunt vopsite în albastru, culoarea speranței și a libertății, așa -numitul „albastru de Săpânța”. Dar despre asta o să vă spun mai multe într-un viitor articol pe cinste! 😉

Așa că.. Fii pe fază la următoarele articole despre Maramureș. Iar dacă vrei să vezi locuri fascinante din România, începe cu Maramureș. Va fi o excursie spectaculoasa, care va rămâne mereu printre cele mai plăcute amintiri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s