MANANCA SANATOS…cu Anetta Coman

Zaharul – prietenul sau inamicul nostru?

Foto: @Anetta Coman

Cui nu-i place sa manance o prajitura delicioasa, o inghetata sau o ciocolata care iti face cu ochiul pe raft atunci cand faci cumparaturi. O mica placere, insa zaharul este prietenul sau inamicul sanatatii noastre?

Prietena noastra, nutritionista Anetta Coman, ne va da raspunsul la aceasta intrabare. 😊

« Ne naștem și suntem capabili de-a lungul vieții să simțim mai multe gusturi: dulce, sărat, acru sau amar!

Dintre toate, “ dulce “ este cel care ne oferă satisfacția cea mai mare atunci când mâncam “ ceva dulce “, deoarece trimite informații de “ satisfacție “ direct către creier care descarcă in organism endorfine… mulțumire, bucurie, satisfacție… senzație de împlinire de bine! Responsabil de gustul dulce este “ zahărul “, care este un produs procesat și rafinat, se afla ca atare sau in multe alimente pe care le consumăm!

DAR… pe lângă efectul benefic “ de bine “ și pe lînga bucuria pe care o aduce atunci când îl consumăm, creaza dependentă și are efect de “ drog “ asupra organismului! Cu cât mâncam mai mult… cu atât vrem mai mult… se încadrează in rândul “ carbohidratilor “ și este direct responsabil de kg in plus și obezitate!

Putem să păcălim organismul că primește “ ceva dulce “ dar de fapt sa-i dăm altceva decât  zahăr?! Răspunsul este DA!

Foto: @Anetta Coman

Încă din copilărie putem să-i educăm pe copii sa mănânce fructe in loc de dulciuri cu zahăr, putem să pregătim prăjituri de casă folosind înlocuitori naturali ai zaharului care au 0 calorii, sunt produse românești de foarte bună calitate care înlocuiesc cu succes zahărul! Eu folosesc astfel de produse românești #fărăzahăr și in bucătăria mea nu mai există de ani de zile zahăr rafinat!

Foto: @Anetta Coman

Așa cum spuneam, zahărul crează dependentă si ușor ne putem păcăli… las’ mănânc o bucățică, un pătrățel de ciocolată, ce rău poate sa-mi facă!? Nici un rău pentru moment DAR mâncând puțin vrei mai mult și mai mult… adesea credem că ne potolim foamea cu “ ceva dulce “ pentru ca ne dă satisfacție imediată de bine!

Foto: @Anetta Coman

Suntem supărați și credem ca dacă mâncam “ ceva dulce “ ne trece… adesea confundam foamea de mâncare cu pofta de ceva dulce… mâncam compulsiv, din frustrare “ ceva dulce”, confundam semnalul de foame de mâncare, de hrană… cu pofta de dulce! Astfel de obiceiuri aduc kg in plus, dependentă de zahăr. Se educă și se corectează in timp, printr-un stil de viață sănatos. Trebuie să învățam să ne ascultăm organismul și să deosebim alimentele sănătoase de cele care ne păcălesc și ne fac rău, consumate în timp și in exces!

Să învățam să citim etichetele produselor… de ex. zaharul “ adăugat “ NU are ce cauta in pâine, in iaurt, in suc natural de fructe 100% fruct… și exemple de acest gen sunt multe!

Să învățam să ne ascultam organismul și să NU confundăm foamea sau setea cu pofta de “ ceva dulce “, pentru ca ne păcălim și ne furăm singuri căciula!

Ne este foame… mâncam mâncare sau luăm gustare un fruct… NU o prăjitură cu zahăr, margarină și alte ingrediente nocive! Ne este sete bem apă NU o băutură acidulată cu mult zahăr și coloranți artificiali ; ne putem face o limonadă cu lămâie și îndulcitor natural 100%, sau stoarcem o portocala și obținem astfel  o gustare plină de vitamine!

Consider că nu trebuie să renunțam la nimic in alimentatia noastră, la nici un fel de gust DAR trebuie doar să ne educăm de mici, să ALEGEM ce este BUN și sănatos pentru noi! »

Text : @Anetta Coman

Acest articol va fi poate o ocazie, pentru unii dintre noi, sa facem unele schimbari in alimentatia noastra. Mai ales acum, pe timpul verii, sa profitam cat mai mult de fructe si legume.

Ii multumim Anettei Coman ca este din nou alaturi de noi cu sfaturi utile si bineinteles, ca de obicei, cu superba ei colectie de fotografii. Nu uitati ca o puteti gasi pe Facebook: Aneta Coman – Nutritionistul tau online.

Mesajul Anettei Coman pentru voi :

« Zi minunată să aveți! Rămâneți frumoși și sănătoși! 💚 »

Foto: @Anetta Coman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s