Ziua limbii romane

limba romana - Imgur

Astazi este ziua limbii romane , o ocazie pentru mine de a aduce un omagiu limbii romane si de a-mi expune unele idei.

Gratiela

Acum cativa ani, ca in fiecare an, am plecat cu fiica mea sa ne petrecem vacanta de vara in Romania, in Maramures. Am decis sa vizitam muzeele din centrul orasului nostru natal, pe care eu nu le mai vizitasem de cand erem copil. In plus, am tinut sa fac cunoscute fiicei mele frumusetile si istoria orasului.

Cand am intrat in muzeu am fost intampinate de un ghid, dispus sa ne insoteasca pas cu pas in vizita muzeului.

Prima intrebare a lui a fost :  « Sunteti turiste ? De unde veniti ? » I-am spus ca suntem nascute in Romania dar suntem plecate de ceva vreme. A privit-o pe fiica mea si m-a intrebat parca jenat : « Fiica dumneavoastra vorbeste romaneste ? » Ne-am privit una pe cealalta si cred ca amandoua am facut eforturi sa nu pufnim in ras.(Avea vreo 15-16 ani la vremea aceea).  Credeam ca domnul glumeste.

– Fiica mea scrie si vorbeste romaneste, ii spun zambind, chiar daca era micuta cand am plecat din Romania.

– V-am intrebat pentru ca inaintea dumneavoastra a trecut o familie de romani stabilita in Italia, cu 2 copii si nici unul dintre copii nu vorbea romaneste.

Acest eveniment m-a afectat si mi-a dat de gandit. Vad deseori pe retelele de socializare dezbateri privind romanii din strainatate care uita sa vorbeasca  romaneste. Si mai grav e atunci cand ei isi « ajuta » si copiii sa-si uite limba natala sau nici macar nu ii invata. Ma intreb ce ii determina sa faca asta ? Imaginea lor in tara respectiva ?

Am plecat de multa vreme din Romania insa asta nu m-a impiedicat sa continui sa vorbesc acasa romaneste, sa citesc si sa scriu romaneste, sa gatesc romaneste, sa simt romaneste . De la inceput am transmis toate acestea copilului meu,  incat si el a « crescut » romaneste; si nu ne-a impiedicat cu nimic sa ne integram in tara care ne-a primit.

Sa uiti sa vorbesti si sa scrii romaneste e ca si cum ti-ai pierde identitatea. Te trezesti intr-o dimineata si nu mai stii cine esti si de unde vii.

Iubesc limba romana si stiti de ce ? Am impresia ca in nici o alta limba nu mi-as putea axprima sentimentele atat de profund, pentru ca ea ascunde atatea cuvinte frumoase.

Din pacate, astazi, foarte multi mutileaza limba romana ; uitam sa mai scriem corect sau nu ne intereseaza. Dar cititul si dictionarul ne ajuta sa scriem fara greseli de ortografie si sa ne imbogatim vocabularul.

Limba Română - Home | Facebook

Fanus Neagu spunea: ” Pentru mine limba romana e distanta dintre inima si umbra ei, care se numeste suflet.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s