O româncă printre străini

O zi de toamna…prima mea zi de școala, in Franța, țara in care parintii mei au ales sa trăim. Aveam 4 ani si jumate si nu vorbeam limba franceza absolut deloc. Mă simțeam atât de neputincioasă pentru ca in mintea mea, eram diferită de copiii din jur. Dar am reușit să îmi înfrunt temerile și in câteva luni incepusem sa vorbesc franceză.

Am crescut, m-am adaptat foarte repede, dar când am ajuns la școala primară, care este între 11 și 15 ani, am dat de realitate. Inainte fiind copil mic, nu eram atât de conștientă iar copiii erau nevinovati, nu faceau diferente; eram toti egali. Nu voi uita niciodată, când m-a intrebat cineva “ de ce origine ești?” eu bineînțeles, am raspuns: “ româncă” la care, mi-a răspuns “ ah, ești ca și țiganii”. Nu îmi venea să cred cât de răi pot fi copiii, si ce voiau sa spuna cu asta. Mai tarziu am inteles ca se refereau la tiganii cersetori pe care ii vadem la colturile strazilor.

Am suferit extrem de mult pentru că find copil nu eram atât de conștientă de ce repercusiuni vor avea aceste reactii asupra mea. Mă simțeam atât de singură, intr-o lume pe care nu o cunoșteam; mă loveam deseori de răutati între copii, de nedescris.

Eram un copil calm, sensibil, liniștit și poate și asta a fost văzut ca și un defect, pentru că in orice situație, in orice moment și in orice loc trebuie să te zbați, dacă nu, toată lumea te calca in picioare și asta mi s-a întâmplat si mie.

Anii au trecut, am crescut, am devenit femeie și mai presus de toate, sunt mândra de cine sunt si de unde vin. M-am integrat in societate, sunt apreciata pentru ceea ce fac, pentru felul meu de a fi. In lumea oamenilor mari esti catalogat in functie de cum esti si ce faci.

Da, sunt româncă și niciodată nu voi uita de unde provin, chiar dacă, din păcate, mulți au uitat. Așa că fiți mândri de cine sunteți de țara voastră și de oriunde v-ați afla.

10 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. rofstef spune:

  Bravooo – de-ar ține minte și de-ar citi mulți românași cele scrise de tine aici, poate am avea o șansă ca să ne ridicăm și noi ca nație din cenușa noastă.. Gânduri bune din inima României și din inima mea !!!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Carina Bosancu spune:

   Perfect de acord, mulți au uitat de unde sunt și limba romană, care este deosebită de frumoasă și câte locuri frumoase avem🤗

   Apreciat de 1 persoană

 2. Andreea Lorena spune:

  Asa-i Carina,sa nu uitam niciodata de locurile minunate de unde am plecat sa ne realizam pentru o viata mai buna,nimeni nu stie cit este de greu sa te acomodezi la inceput ,e totul mai greu..dar razbatem probabil prin caracterul puternic de roman pe care il avem💪💪😁..te pup 😘😘

  Apreciat de 2 persoane

  1. Carina Bosancu spune:

   Exact, așa este ! Te pup și eu cu drag😘😘

   Apreciază

 3. ecaleopi spune:

  Felicitări, pentru ceea ce ești, și pentru faptul că poți oferi sfaturi atât de benefice și altor concetățeni!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Carina Bosancu spune:

   Mulțumesc frumos !

   Apreciază

 4. Si Eu la fel ca tine ❤️❤️❤️

  Apreciat de 1 persoană

  1. Carina Bosancu spune:

   😘❤️❤️

   Apreciat de 1 persoană

 5. Gabi spune:

  Foarte frumos scris Carina,te pup dulce😘😘

  Apreciat de 1 persoană

  1. Carina Bosancu spune:

   Mulțumesc ! Te pup și eu😘😘

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s