La pas prin veselie 😄 🔷🔹Cimitirul Vesel🔹🔷

Pajiști de munte de un verde parcă pictat. Acolo unde poienile înverzite par fără sfârșit, chiar până și colțurile munților zici că sunt create după o anumită ecuație. În mai puține cuvinte: Maramureș. Nu-i sătuc prin care să nu curgă liniștit vreun râu limpede. Și nici bancă de duminică, să nu fie ocupată de o bătrânică gata de supravegheat tot ce mișcă și respiră 😅.
Dar azi o să încerc să mă axez doar pe un singur obiectiv.
Hai să fim serioși, cine nu a auzit de Cimitirul Vesel din Săpânța?
O vorbă din popor transmisă peste decenii, din vremea dacilor, spune că moartea era considerată un eveniment vesel. Și oamenii vorbesc și acum despre asta, cum că pictorul Stan Ioan Pătraș s-ar fi inspirat din asta și ar fi creat ceea ce acum este un obiectiv turistic Unic în țară și nu numai.
Mesajele viu colorate și pline de umor scrise pe crucile la fel de viu colorate, nu pot decât să te facă să ieși de acolo cu gura până la urechi. Scriind câte ceva despre Maramureș în articolul precedent ( îl găsești aici), am promis că revin cu mai mult de atât!
Peste 850 de cruci vesele sunt prezente în curtea bisericii, iar primele au apărut în anul 1935. Culorile crucilor sunt intense, predominând albastrul,  culoarea specifică zonei, denumită “Albastru de Săpânța”, moștenită de la generație la alta.
De fiecare dată când l-am vizitat am trăit două chestii: 1. Niciodată nu am mai râs așa bine 😂, și 2. Parcă o oarecare vinovăție infantilă că am râs într-un cimitir😂😂.
Da, știu, nu sunt normală, dar nu sunt singura, din moment ce anual, cimitirul este vizitat de sute și sute de persoane. 😜

Un loc perfect pentru orice fel de vacanță sau concediu! Trebuie doar să ai rucsacul în spate și să ai umorul la tine !

În rest, numai de bine! 💋

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s