Palatul Belvedere – Viena

on

Expozitie Kiki Smith

Mereu cand calatorim, explorarea unui loc poate sa scoata la iveala lucruri si experiente noi. Iar eu sunt mereu interesata de tot ce e nou, captivant, atat prin frumusete cat si prin unicitate.

In 2019 am vizitat frumosul oras Viena (Austria). Amatoare de castele si expozitii, am hotarat sa vizitez Palatul Belvedere, unde avea loc si o expozitie, ceea ce m-a incantat foarte mult. Asa am descoperit-o pe Kiki Smith, aceasta artista extravaganta si misterioasa.

Palatul Belvedere este unul dintre cele mai mari palate baroce din Viena si a fost construit de Lukas von Hildebrandt. Palatul e constituit din doua parti: Belvedere Inferior si Belvedere Superior, separate de o superba gradina à la française. Aici a fost semnat Tratatul Statului Austriac prin care Austria isi regasea independenta dupa cel de-al doilea razboi mondial. Acest palat este renumit si datorita celebrarii casatoriei dintre Maria Antoaneta si viitorul rege al Frantei, Ludovic al VI-lea.

In Belvedere Superior  gasim cele mai valoroase lucrari ale cunoscutului artist Gustav Klimt, printre care „Sarutul”, cunoscut in lumea intreaga.

Gustave Klimt – „Sarutul”

Printre lucrarile acestei expozitii, am descoperit, cu o deosebita placere, si o opera ce apartine lui Claude Monet.

Claude Monet – „Alee in gradina lui Monet”

Kiki Smith, de origine germana, este o artista care s-a facut cunoscuta cu lucrarile ei in sculptura, gravura, desen. Ea abordeaza teme precum sexul, nasterea si regenerarea si conditia umana in legatura cu natura.

📷Wikipedia📷

Corpul este numitorul comun si scena dorintei si suferintei noastre. Prin el vreau sa exprim cine suntem, cum ne nastem si murim.” (Kiki Smith)

Marcata de moartea tatalui ei, in 1980, si a surorii ei, de sida, in 1988, Kiki Smith vrea sa exprime prin lucrarile ei vulnerabilitatea corpului uman in fata mortii. Feminista convinsa, ea depaseste bariera erotismului prin expunerea anumitor parti al corpului uman, utilizand cele mai improbabile materiale: hartie, ceara, panza, bronz, sticla, lana, etc.

In expozitia ei, numita „Procesiune„, Kiki Smith ne insoteste intr-o calatorie interioara pentru a-i descoperi gandurile, simturile si viziunea ei complexa, transformarile pe care ea le-a suferit, de-a lungul timpului si in functie de schimbarile politice si sociale.

Aventura prin Palatul Belvedere s-a incheiat cu o expozitie si mai bulversanta si impresionanta, cea a sculptorului Franz Xaver Messerschmidt (1736-1783), numita „Capete de personaje„. Acest sculptor, banuit ca suferea de o boala mentala, ramane o enigma si in ziua de azi pentru criticii de arta si psihanalisti. Aceste busturi care evoca niste chipuri crispate, cu expresii fortate ce provoaca rasul sau te infioreaza, sunt chiar chipul artistului.

Daca in calatoriile noastre, profitam de orice ocazie sa adunam informatii pe care sa le asezam in bagajul nostru de cunostinte, de fiecare data, la intoarcere, vom fi mai bogati decat la plecare. 😊

Adresa Palatului Belvedere: Prinz Eugen-Straße 27, 1030 Viena, Austria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s