Auguste Rodin

on
Auguste Rodin — Wikipédia
📷wikipedia 📷

In 2017 am avut ocazia sa admir operele lui Auguste Rodin, expozitie ce a avut loc la „Grand Palais” din Paris. Aceasta cladire, aflata chiar langa Champs Elysée, gazduieste numeroase evenimente si expozitii prestigioase.

Expozitia mi-a dat posibilitatea sa descopar capodoperele acestui mare artist, parcursul lui intre vis si glorie, dorinta de a-si exprima pasiunile prin operele sale pline de emotie.

Nascut in Paris pe 12 noiembrie 1840, René François Auguste Rodin, considerat parintele sculpturii moderne, este unul dintre cei mai importanti sculptori francezi.

Auguste Rodin provine dintr-o familie modesta si primeste o educatie religioasa solida. La scoala nu este un elev bun dar adora sa deseneze. La 14 ani, parintii il inscriu la Scoala Speciala de Desen unde ia nastere pasiunea lui pentru sculptura.

Auguste Rodin, fara studii, este refuzat de trei ori la scoala de arta „Beaux Arts”. Elev la „Petite école”, o scoala pentru artizani si decoratori, Rodin lucreaza ca si practicant in ateliere celebre. Lucrarile sale, cum ar fi „Barbatul cu nasul rupt” sunt considerate scandaloase si parca neterminate.

Wikipedia

Ador lucrarile lui pentru ca unele dintre ele exprima tandrete, sensibilitate; sculpturi inerte, dar care atunci cand le privesti te astepti parca sa prinda viata. Sculpturile sale dau impresia ca au fost candva in miscare si au incremenit subit. De exemplu, „Sarutul”, o sculptura care iti permite sa admiri de jur imprejur, tandretea si erotismul ce emana cele doua personaje, fara nici o urma de vulgaritate.

In 1880, Rodin realizeaza „Ganditorul”, care il reprezinta pe Dante in plina meditatie. Statuia e realizata in bronz abia in 1902 si e prezentata publicului in 1904. Astazi, statuia este expusa in Muzeul Rodin din Paris.

„Ganditorul” este o sculptura in care corpul este modelat la perfectiune. Rodin a fost acuzat de mai multe ori ca ar fi luat mulajul direct pe model, cum ar fi si cazul operei intitulata „Epoca de bronz”.

In 1883, inlocuind unul dintre profesorii sai, Rodin o intalneste printre elevii sai, pe Camille Claudel . Ea se face remarcata cu talentul ei pentru sculptura si devine muza artistului. O relatie pasionala se naste intre profesor si eleva, relatie ce dureaza 15 ani, artistul refuzand sa o ia in casatorie. Aceasta se indeparteaza de Rodin si isi va sfarsi viata, in 1943, intr-un internat psihiatric.

In 1889 Auguste Rodin isi expune lucrarile alaturi de Claude Monet si cunoaste un succes extraordinar. Este debutul carierei sale.

Poarta infernului”, o opera monumentala, pune in scena un univers fantastic inspirat din „Divina Comedie” al lui Dante.

📷 wikipedia 📷

„Catedrala”, sculptura realizata din piatra, exprima doua maini drepte care prin pozitia degetelor exprima delicatete, gingasie si te determina sa iti doresti ca intr-o zi ele sa se atinga.

Printre lucrarile lui Rodin, intalnim multe brate, maini, picioare, realizate in mai multe exemplare si modelate din ghips. Artistul este intr-un proces continuu de compunere si descompunere.

Abattis, bras droits, poignets cassés | Musée Rodin
📷 musée rodin.fr 📷
Pied gauche, Musée Rodin, Les collections du Musée Rodin
📷 musée rodin 📷

„Iris, mesagera zeilor” din „Divina Comedie” este o puternica figura erotica. Pozitia acestei statui dezvaluie fascinatia lui Rodin pentru studiul miscarilor si al dansului.

Cand Rodin nu sculpteaza, el deseneaza. „Desenele sunt cheia operei mele; sculpturile mele sunt desene in toate dimensiunile” scrie el intr-unul din carnetele sale.

In desenele lui Rodin descoperim pasiunea lui pentru erotism, opere in care modelele sale se expun fara nici o pudoare, expunandusi fara nici o retinere partile intime ale corpului.

Operele lui Rodin sunt extraordinar de expresive; trasaturile sau pozitia personajelor exprima atat de clar anumite stari de spirit incat avem impresia ca aceste personaje au fost candva in viata; insa pentru ele timpul s-a oprit in loc iar chipul lor a imprimat pentru totdeauna sentimentele traite in momentul respectiv.

Burghezii din Calais

„Nu inventez nimic, redescopar.” (Auguste Renoir)

Citate de Auguste Rodin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s